Om klubben

Tölö IF bildades 1932 och är en renodlad fotbollsförening med 1 023 medlemmar vid utgången av 2018. Verksamheten bedrivs på Hamravallen vid E6:ans norra avfart till Kungsbacka.

Vi driver anläggningen i egen regi på mark som arrenderas av familjen Kristiansson. Den numera framlidne Karl-Erik ”Tölö” Kristiansson var den mest framstående spelaren i familjen. Han började sin fotbollskarriär i Tölö IF på familjens upptrampade åker. Sedan blev det allsvenskt spel i ÖIS och även en landskamp.

Sedan 1990-talet har Tölö IF utvecklats till att främst vara en ungdomsförening. Extra glädjande är att andelen flickor ökar för varje år. Fördelningen av våra 734 fotbollsspelare var vid 2019 års säsongsstart är 58 % manliga och 42 % kvinnliga. Att jämföra med fördelningen för hela Sverige som är ca 75% manliga och ca 25% kvinnliga spelare, 12 år och äldre.

Med vårt stora antal spelare är vi årligen en av de 3-4 största fotbollsföreningarna i Halland.

Våra representationslag spelar i division 4 Herrar Halland och division 3 Damer Halland.

Vårt upptagningsområde är främst Kungsbacka centralort. Det bor ca 6100 ungdomar i upptagningsområdet som är i åldrarna 5-25 år. Av dessa spelar 13 % av killarna och 10 % av tjejerna fotboll hos Tölö IF.

Vi deltog 2018 med 39 lag i serie- och poolspel under ledning av 139 engagerade ledare som de allra flesta är ideella föräldraledare. Dessutom bedriver vi tillsammans med Kungsbacka Kommun motionsfotboll för de som inte vill delta i den mer organiserade fotbollsverksamheten samt Fotboll Fitness som vänder sig till barn och ungdomar med fetma eller psykisk ohälsa.

Vår verksamhet bedrivs på jämlika villkor, vilket innebär att vi lägger stort fokus på alla spelare oavsett kön och om det är unga spelare i vår fotbollsskola eller i representationslagen.

Vår styrelse består av fem kvinnliga och tre manliga ledamöter. Med en majoritet av kvinnliga ledamöter gör vi skillnad inom svenskt föreningsliv.

Sedan 2013 är vi Idrotts- och Hälsocertifierade av Kungsbacka Kommun och sedan 2018 samarbetar vi med Stiftelsen Dunross.

Vår ambition är att utveckla ungdomar som fotbollsspelare och bidra till deras sociala fostran samt erbjuda en så utvecklande miljö att ungdomarna fortsätter inom föreningslivet så länge som möjligt.

De spelare som har höga fotbollsmässiga ambitioner och utvecklas så att de blir för bra för vår verksamhet uppmuntrar vi till fortsatt utveckling i annan fotbollsmiljö på högre nivå.

Förutom ordinarie fotbollsverksamhet genomför vi även årligen på Hamravallen arrangemangen:

• Tölöcupen
    • Fotbollsturnering med närmare 200 lag, för spelare i åldern 6-12 år.

• Sommarfotbollsskola
    • Fotbollsskola på dagtid i anslutning till sommarlovets början för barn i åldern 7-14 år.

• Midsommarfirande
    • Traditionellt midsommarfirande på midsommarafton.

• Klasskampen
    • Klassturnering i september med mixade lag för kommunens femte- och sjätteklassare.