SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Nya riktlinjer beträffande träningsmatcher
2020-04-03 11:46


Svensk Fotbolls verksamhet under Corona - beslut, riktlinjer och råd

 

Uppdaterat 2020-04-03 (senaste uppdateringar fetmarkerade)

 

Allmänt 

Vi följer beslut, anvisningar och rekommendationer från svenska myndigheter och är beredda att agera utifrån deras riktlinjer. Det sker nya uppdateringar hela tiden och osäkerheten är stor, där nedan beslut, råd och riktlinjer kan komma att ändras snabbt. Vårt fokus i det här läget är folhälsan och att bidra till att minska smittspridningen av coronaviruset.

Det är viktigt att hela tiden hålla sig uppdaterad om myndighets beslut, eller Folkhälsomyndighetens rekommendationer, ändras.

 

Myndigheternas beslut och rekommendationer 

Folkhälsomyndigheten har den 1 april 2020, för att motverka spridningen av covid-19, meddelat en föreskrift med allmänna råd, bl.a. att idrottsföreningar bör se till att närkontakt mellan idrottsutövare undviks, hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus, skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar, begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel och se till att onödiga resor undviks, se https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/april/nyaallmanna-rad-hall-avstand-och-ta-personligt-ansvar/ Myndigheten har därefter, den 2 april 2020, i ett meddelande på sin hemsida angett bl.a. att  matcher och tävlingar kan genomföras om de uppfyller myndighetens rekommendationer, se https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheterochpress/nyhetsarkiv/2020/april/det-har-galler-for-traningsmatcher/

Regeringen har den 27 mars 2020, efter förslag från Folkhälsomyndigheten, beslutat att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 50 deltagare förbjuds. Förbudet, som träder i kraft den 29 mars 20201, gäller hela landet och tills vidare. Svensk fotboll ska följa denna förordning, och det är SvFF:s skarpa rekommendation att följa förbudet även vid fotbollsaktiviteter som inte är en allmän sammankomst eller offentlig tillställning i lagens mening. Enligt Polismyndigheten ska i begreppet ”deltagare” inräknas publik, men däremot inte spelare, ledare, funktionärer, ordningsvakter eller annan personal som tjänstgör på uppdrag av arrangören, se https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2020/mars/ytterligare-begransade-mojligheter-till-allmannasammankomster-och-tillstallningar/ 

 

1 Enligt regeringens tidigare beslut, som gäller t.o.m. den 28 mars 2020, är begränsningen 500 deltagare.

 

 

 

 

 

Folkhälsomyndigheten har även har tagit fram information och underlag till arrangörer av evenemang, se https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid19/information-till-arrangorer-av-evenemang/ samt rekommendationer angående idrott och träningsanläggningar, se https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuellautbrott/covid-19/information-till-idrotts--och-traningsanlaggningar/.

 

Förbundstävlingar

SvFF har beslutat att skjuta upp seriestarterna i förbundstävlingarna i fotboll och, beträffande de lägre förbundsserierna, spela enkelserier. Beslut och information om uppskjutna tävlingar, och planerad seriestart och spelprogram, uppdateras löpande på SvFF:s hemsida.

 

Matcher i distriktstävlingar och föreningsarrangerade matcher

Varje SDF har ett eget ansvar att – med folkhälsan i fokus samt utifrån rådande beslut och riktlinjer från myndigheter och SvFF – fatta beslut om distriktets tävlingsverksamhet samt om föreningsarrangerade tävlingar, t.ex. cuper, och träningsmatcher (se 2 kap. 2 § och 3 kap. 2 § SvFF:s Tävlingsbestämmelser).

SvFF:s rekommendation till SDF och föreningar är att folkhälsan – och fotbollens ansvar att motverka smittspridningen – ska stå i fokus. Vid bedömningen av om tävlingar och matcher ska genomföras ska SDF och föreningar beakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott och myndighetens information och underlag till arrangörer av mindre evenemang, samt om aktiviteterna innebär annat än lokala resor, hur smittspridningen ser ut i berörd region och om aktiviteten kräver övernattning eller andra närmare sociala kontakter. Arrangören bör använda myndighetens riskbedömningsverktyg, https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/e5185243fa404598a08d4b62f7616249/riskbedomni ng-evenemang-sammankomster.pdf   SDF bör överväga att, i linje med SvFF:s beslut i fråga om förbundstävlingarna, skjuta på tävlingsstarten. Om tävlingsverksamhet bedrivs, är det i rådande läge SvFF:s skarpa rekommendation att distriktet tills vidare visar en mycket stor lyhördhet för de föreningar som vill skjuta upp en match p.g.a. att en eller flera spelare uppvisat förkylningssymptom

 SvFF:s rekommendation är att träningsmatcher kan genomföras enligt vad Folkhälsomyndigheten uttalat. , se https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/april/det-har-galler-fortraningsmatcher/. SvFF konstaterar att myndigheten återkommande sagt att det är möjligt att spela träningsmatcher och SvFF utgår från att de fysiska kontakter som sker vid en fotbollsmatch, och de begränsade resor som sker vid (särskilt lokala) träningsmatcher, är hanterbara.

 

Matcharrangören ska alltid beakta Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott, bl.a. följande:

• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.

• Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter match.

• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.

• Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

• Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel.

Handhälsning bör undvikas för att motverka smittspridning.

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder, se https://www.regeringen.se/udsreseinformation/ud-avrader/utlandsresor--avradan-for-alla-lander/. SvFF:s skarpa rekommendation är därför att föreningar tills vidare ska avstå från utlandsresor. UD:s avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

 

Träningsverksamhet

Sedvanlig fotbollsträningsverksamhet bör, utifrån vad varje förening själv bestämmer, tills vidare kunna genomföras som planerat och i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående idrott,  som innebär bl.a. följande:

• Fysisk aktivitet är bra för folkhälsan, idrott och träning ska därför fortsätta.

• Aktiviteterna kan behöva anpassas för att minimera riskerna för smittspridning. 

• Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt. 

• Aktivitet utomhus uppmuntras och innebär betydligt mindre smittspridningsrisk. 

• Minska moment med närkontakt, gör andra övningar istället. 

• Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter. 

• Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv. 

• Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

Förening bör även begränsa antalet personer i och kring träningen, där ovan nämnda begränsning om 50 deltagare* – här inklusive spelare, tränare och övriga närvarande, t.ex. föräldrar – är ett riktmärke. 

 

* Notera att förordningens förbud gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket en fotbollsträning inte är i lagens mening.


Övrig förbunds- och föreningsverksamhet (utbildning, årsmöten m.m.) Vad gäller övrig förbunds- och föreningsverksamhet – t.ex. årsmöten, utbildningar, konferenser och övriga möten – fattas beslut av berört förbund och förening. SvFF:s skarpa rekommendation är att följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd den 1 april 2020 att skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats. Möten, som inte är nödvändiga för att verksamheten ska kunna fortgå, bör alltså skjutas upp eller hållas via video- eller telefonkonferens. Folkhälsomyndigheten information till arrangörer av mindre evenemang ska beaktas.

Även årsmöten kan alltså skjutas upp, där rådande extraordinära situation motiverar avsteg från vad som är reglerat i förbunds och förenings stadgar, se mer på RF:s hemsida https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/vanligafragoromcoronavirusochidrott/

 

Frågor kring dessa riktlinjer 

Varje förbund och förening har att – med folkhälsan i fokus – själv förhålla sig till och fatta beslut utifrån rådande situation, där dessa riktlinjer, tillsammans med myndigheternas beslut och rekommendationer, ger vägledning. 

Om det finns frågor kring distriktstävlingar och föreningsarrangerade matcher och cuper, vänligen kontakta ert distriktsförbund. För frågor kring förbundstävlingar och SvFF:s verksamhet, kontakta ansvarig avdelning hos SvFF.


Tölö IF upphäver därmed tidigare beslut och tillåter tillsvidare träningsmatcher enligt ovanstående riktlinjer.



Nyhetsarkiv
God Jul & Gott Nytt År!2023-12-24 00:04
Tips inför jul2023-12-11 15:36
Målvaktsträning idag2023-10-01 12:16
Bingolotter hösten 20232023-09-23 13:43
Samverkan med Majblomman2023-09-01 15:03
Kvarglömt2023-08-23 10:44
Hamravallen öppen igen!2023-08-08 10:23
Ordförande har ordet2023-07-31 12:05
Skadevi cup denna helgen2023-07-02 11:14
Premiär på Hamravallen2023-06-13 13:44
2023-04-11 08:49
Kärt återseende2023-03-18 10:55
Bingolotter våren 20232023-03-13 14:08
Jubileumsinfo2022-09-23 11:44
Vi meddelar med sorg2022-09-15 12:01
Tölö IF 90 år2022-09-12 22:41
Tölö IF 90 ÅR2022-08-26 17:33
Hett midsommarfirande2022-06-26 17:22
Äntligen Tölöcupen2022-06-02 23:15
Nyutbildade domare2022-05-13 12:44
Tölö IF styrelse 20222022-03-16 20:25
God Jul & Gott Nytt År2021-12-22 17:26
Inställd bilbingo 3/102021-10-02 19:01
Nycklar upphittade2021-09-10 15:40
Bingolotter till Påsk2021-03-16 16:15
Arvi Läns2021-03-10 20:40
Hero Kakel AB2021-02-04 13:32
Sportchef2021-01-21 18:04
Motioner årsmötet2021-01-20 17:53
Uppdatering träningar2021-01-07 12:54
Jul och nyårshälsning2020-12-22 11:38
Tävling Intersport 2020-12-08 15:59
Vinnare säljtävling2020-11-21 13:35
Damlaget förstärker 2020-10-22 20:55
Stort tack!2020-10-16 14:56
Vi gratulerar2020-09-24 13:02
Bingolottomöjlighet2020-09-24 12:42
Inställd Fotografering2020-08-03 09:15
Publikfria matcher!2020-07-27 19:47
Leif Lindvall2020-07-26 22:45
Tölöcupen inställd2020-07-01 18:01
Vi gratulerar2020-06-29 21:26
Guldring upphittad2020-05-29 15:23
Ta en för Tölö IF2020-05-22 14:37
Digitala bingolotter!2020-04-14 12:17
Status Hamravallen2020-04-06 21:35
Fotografering2020-03-20 14:25
Damsektionen 20202020-01-12 10:14
God Jul & Gott Nytt År2019-12-20 01:15
Erbjudande fotbollsresa2019-11-13 17:17
Stöd Tölö IF2019-10-22 11:57
Diplomerad Förening2019-09-11 11:54
Midsommarjubileum2019-07-17 20:09
Hjärtstartare2019-06-27 14:53
Lyckat midsommarfirande!2019-06-24 11:11
2019-04-11 15:01
Historiskt årsmöte2019-03-06 13:48
Motionsfotboll 20192019-02-20 11:15
Viktiga datum 20192019-02-11 19:01
Föreningsupptakten 26/12019-02-03 18:04
Årets Tölöit 20182019-01-30 10:26
Motioner till årsmötet2019-01-29 17:30
God Jul & Gott Nytt År2018-12-21 10:50
Bilbingo / Inomhusbingo2018-08-28 08:48
Fotbollsskolan 24/82018-08-21 13:44
Bakluckeloppis 5/82018-07-30 10:43
Mycket lyckad Tölöcup2018-06-17 18:08
Planskick Hamravallen2018-05-03 11:51
Tölödagen 1 maj 20182018-04-30 22:35
Tölödagen 1 maj 20182018-04-30 22:00
Fotbollsskolan start2018-04-25 11:58
Inomhusbingo/Bilbingo2018-03-26 17:28
Tölöcupen2018-03-02 13:53
God Jul & Gott Nytt År2017-12-22 10:38
Julklappstips Tocball 2017-12-07 10:46
Klasskampen2017-10-12 17:51
Idrott hela livet2017-10-04 10:47
Bilbingo inomhus2017-09-25 10:57
Bingolotter2017-09-07 12:24
STÖLD 2017-09-01 11:54
Avtackning Benke2017-07-04 12:50
Dagens Ros2017-06-26 13:33
Vinstlotter Midsommar2017-06-26 13:11
Tölödagen-tack2017-06-11 09:50
Tölödagen 10 juni2017-06-09 08:49
50/50-lotter Tölöcupen2017-06-07 10:34
Parkering Tölöcupen2017-05-30 15:16
Fotbollsskolan2017-04-05 12:45
Rapport från årsmötet2017-03-10 10:57
Kallelse till årsmöte2017-02-02 12:52
God Jul & Gott Nytt År2016-12-19 12:02
Gräsroten 20162016-12-06 12:03
Årets lag 20162016-11-21 12:46
Kungsbackafemman 3-4/92016-08-10 10:45
Fotbollsskolan 2016-08-10 10:41
Anmälan Tölöcupen2016-04-22 21:18
Flytt av domänpekning2016-04-05 22:16
Bilbingo 20162016-04-04 18:30
Flytt av hemsida2016-03-21 16:33
Årsmötet 20162016-03-21 16:31
Kallelse till årsmöte2016-02-22 20:42