Svenska Fotbollförbundet (SvFF) har idag tagit fram nya riktlinjer angående publik på träningar och matcher för att säkerställa att beviljade ungdomsmatcher kan genomföras.
Följande gäller från idag för alla Tölös lag samt fotbollsskolan.
1. Laget informerar alla spelare och föräldrar att vi skarpt uppmanar att lagets alla matcher och träningar genomförs utan publik.
2. Varje lag utser minst en person som säkerställer ovanstående och vid behov uppmanar personer att lämna match/träningsplanen.
3. Dessutom gäller tidigare kommunicerade riktlinjer.
Utdrag från SvFFs nya riktlinjer som gäller från idag 200424:
Det här gäller vid genomförande av matcharrangemang.
För att följa förbudet mot mer än 50 deltagare vid offentliga tillställningar är det, efter samråd med polisen, SvFF:s skarpa rekommendation att arrangerande förening vidtar följande åtgärder:
• på hemsida och i andra kommunikationskanaler tydligt ange att all publik, inkl. föräldrar och andra anhöriga, undanbes vid matcherna. Bara de som är nödvändiga för att matcherna ska kunna genomföras (spelare, ledare och funktionärer) ska vara på plats, samt
• sätta upp skyltar vid idrottsplatsen om att publik undanbedes och/eller utse ansvarig(a)2 för att vänligt be ev. publik att lämna platsen.
Detta gäller både tävlings- och träningsmatcher.
Det är viktigt att alla inom svensk fotboll – förbund, föreningar och föräldrar – tar ansvar för att motverka smittspridningen. Detta är avgörande för att vi fortsatt ska få myndigheternas förtroende att spela barn- och ungdomsmatcher.
Genom att följa ovanstående råd för att hålla publik borta från matcherna säkerställer föreningen att man dels minskar risken för smittspridning, dels iakttar förbudet mot fler än 50 deltagare vid offentliga tillställningar.
Nedan redogör SvFF mer i detalj för de lagar, regler och bedömningar som gäller för dessa matcher, vilket alltså ligger till grund för SvFF:s skarpa rekommendation ovan.
Regeringen har beslutat att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare tillsvidare inte får hållas. Vid en fotbollsmatch räknas endast publiken – inte spelare, ledare och funktionärer – som deltagare. Se mer på polisens hemsida, https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2020/mars/ytterligare-begransade-mojligheter-till-allmannasammankomster-och-tillstallningar/.
En fotbollsmatch kan anses utgöra en offentlig tillställning. Avgörande för bedömningen av om en match utgör en offentlig tillställning eller inte blir om anordnaren har som syfte att ha publik på matchen och om anordnaren, för det fall de inte vill ha publik, har vidtagit några åtgärder för att tillse att publik inte kommer till matchen (se ovan om rekommenderade åtgärder).
Om en eller flera matcher anses vara offentliga tillställning(ar) enligt ovan gäller följande i fråga om hur man ska räkna antalet åskådare:
• När det gäller enstaka matcher i en serie, eller liknande tävlingsmässigt upplägg, ska varje match ses som en (1) offentlig tillställning för sig, där hemmaföreningen är ansvarig anordnare. Detta gäller även om det samtidigt spelas flera matcher på samma fotbollsplan eller idrottsanläggning. I dessa fall ska alltså förbudet mot mer än 50 åskådare räknas för varje match för sig.
• Vid enstaka matcher kan en av ledarna vara ansvarig, men om det spelas flera matcher samtidigt på en anläggning kan det vara bra att föreningen utser en särskild värd eller värdar som kan bära varselväst eller annan tydlig klädsel. Föreningen kan informera på sin hemsida och andra lämpliga kanaler om att sådan värd kommer att finnas på plats och vilken uppgift de har. Värden har naturligtvis inga befogenheter utöver att vänligt be ev. publik att lämna platsen.
En föreningsarrangerad cup eller ett s.k. poolspel (sammandrag) med flera matcher, där en förening utsetts som värd (anordnare) för poolspelet, kan sammantaget komma att betraktas som en offentlig tillställning, där det totala åskådarantalet i hela cupen/poolspelet inte får överstiga 50 vid varje givet tillfälle.
Riktlinjerna i sin helhet finns på svenskfotboll.se